Monitoring en Natuurinformatie - BIJ12 (2024)

Monitoring en Natuurinformatie - BIJ12 (1)

/Onderwerpen/Natuurinformatie/Monitoring en Natuurinformatie

Het monitoringssysteem van rijk, provincies en beheerders voor uniforme informatie over en sturing op de natuurkwaliteit in Nederland en voor rapportages over het Natuurnetwerk en de Natura 2000-gebieden.

Vragen als: ’Hoe gaat het met de natuur in Nederland?’ en ‘Hebben beleid en beheer succes gehad en worden de juiste keuzes gemaakt?’ kunnen nu doeltreffend worden beantwoord. De partijen die betrokken zijn bij natuurbeleid en -beheer hebben nu samen een uniforme werkwijze ontwikkeld voor de monitoring van de natuur en de beoordeling van de natuurkwaliteit.

Ga direct naar

  • Werkwijze Monitoring Beoordeling Natuurnetwerk
  • Inwinning en verwerking van vegetatiegegevens
  • Normkosten monitoring
  • Leefgebiedkaarten Natura 2000
  • Procesindicatoren

Werkwijze Monitoring Beoordeling Natuurnetwerk – Natura 2000

Rijk, provincies en beheerders hebben deze uniforme aanpak ontwikkeld voor het monitoren van de natuur en de beoordeling van de natuurkwaliteit.

Lees meer

Lees meer over Werkwijze Monitoring Beoordeling Natuurnetwerk – Natura 2000

Inwinning en verwerking van vegetatiegegevens

Hoe gaat het met de natuur en de biodiversiteit in Nederland? Om hier een uitspraak over te kunnen doen worden op allerlei manieren gegevens verzameld – onder andere over de vegetatie.

Lees meer

Lees meer over Inwinning en verwerking van vegetatiegegevens

Monitoring Agrarisch Natuur- en landschapsbeheer (ANLb)

Een professionele monitoring is essentieel om te beoordelen of het toegepaste beheer effectief is. Bekijk de protocollen monitoring ANLb.

Lees meer

Lees meer over Monitoring Agrarisch Natuur- en landschapsbeheer (ANLb)

Natuurinclusieve Energietransitie

Rijk, provincies, NWEA, TenneT, en groene organisaties werken samen voor natuurinclusieve windenergie en hoogspanning op land.

Lees meer

Lees meer over Natuurinclusieve Energietransitie

Leefgebiedkaarten Natura 2000 en PAS

De leefgebiedenkaarten Natura 2000 zijn een hulpmiddel voor uit te voeren beheer en vergunningverlening.

Lees meer

Lees meer over Leefgebiedkaarten Natura 2000 en PAS

Normkosten monitoring

Een overzicht van kosten voor monitoring per beheertype,een toelichting hierop en achtergrondinformatie

Lees meer

Lees meer over Normkosten monitoring

Procesindicatoren

Om de doeltreffendheid van de herstelmaatregelen snel in kaart brengen, is besloten om het natuurherstelproces te volgen door het bepalen en meten van ‘procesindicatoren’.

Lees meer

Lees meer over Procesindicatoren

Rekenmodule Natuurkwaliteit voor Natuurnetwerk Nederland

De natuurkwaliteit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) kan via deze rekenmodule vanaf nu geautomatiseerd worden berekend.

Lees meer

Lees meer over Rekenmodule Natuurkwaliteit voor Natuurnetwerk Nederland

Applicaties en databanken

Applicaties, databanken en rekentools die ondersteunen bij natuurmonitoring en natuursubsidies.

Lees meer

Lees meer over Applicaties en databanken

Meten is weten!

Voor het Nederlandse natuurbeleid en –beheer wordt jaarlijks veel geïnvesteerd, om onze waardevolle gebieden en soorten te behouden en beschermen en waar nodig condities te herstellen of te verbeteren. Uiteraard dient onderzocht te worden of de afgesproken doelen ook gehaald en zo nodig bijgesteld moeten worden. Naast het gebruik van de gerealiseerde hectares en het daarvoor benodigde geld, wordt in toenemende mate ook gevraagd naar de resultaten in termen van bijv. aantallen dieren en planten.

Monitoring en Natuurinformatie - BIJ12 (2)

Video: Behoud en verbetering natuurgebieden

In deze animatievideo van provincie Drenthe wordt het monitoren van natuur uitgelegd. Waarom wordt natuur gemonitord, hoe werkt natuurmonitoring en welke resultaten willen de provincies zien? De animatie is gericht op Drenthe, maar is tegelijkertijd de uitwerking van hoe monitoring landelijk werkt en wordt uitgevoerd.
Met monitoring kan de kwaliteit van natuur worden bepaald. Dit is nodig voor bijvoorbeeld de evaluatie van de natuurdoelanalyse of het Natura 2000 beheerplan. Ook kan de informatie worden gebruikt om benodigde maatregelen te bepalen. De maatregelen worden opgenomen in de gebiedsprogramma’s van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en Natura 2000 beheerplannen.

Lees het transcript van deze video

In Drenthe werken we aan de bescherming van natuurgebieden. Maar hoe meten we of we dit goed doen? De Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn zijn Europese afspraken om de biodiversiteit te beschermen. Deze afspraken gaan over vogels, kenmerkende plantengroei, diersoorten en hun leefgebieden.
Als onderdeel hiervan zijn gebieden aangewezen waar we de natuur moeten beschermen. De Rijksoverheid heeft hierbij doelen en normen vastgesteld, waaraan de provincies moeten voldoen. Het gaat naast behoud van oppervlakte en natuurkwaliteit, ook om de verbetering ervan. Met één methode die voor alle provincies gelijk is, meten we de oppervlakte van de beschermde natuur én meten we vier aspecten voor kwaliteit. Vegetatietype, structuur en functie, abiotische condities en typische soorten. Als voorbeeld nemen we een kijkje in het Mantingerzand, een stuifzandgebied begroeid met vochtige en droge heide en jeneverbessen. De soorten planten die hier groeien, brengen we in kaart door terreinonderzoek. We vergelijken de resultaten met eerder terreinonderzoek en toetsen dit aan de doelen en normen. Zo zien we hoe het staat met de kenmerkende plantengroei.

Tijdens het terreinonderzoek bekijken we of de kenmerkende heide voldoende aanwezig is met weinig gras. Daarbij maken we aanvullend gebruik van luchtfoto’s. Zo beoordelen we of er voldoende variatie in begroeiing is. Daarnaast meten we met peilbuizen de grondwaterstand en houden we in de gaten hoeveel stikstof er neerslaat in het gebied. Deze waarden moeten aan bepaalde eisen voldoen om de heide van het Mantingerzand te laten overleven. We brengen in beeld welke soorten planten en dieren in het gebied zijn die kenmerkend zijn voor de droge heide. We vergelijken dit met eerdere metingen om te bepalen of de biodiversiteit behouden blijft. Elk aspect wordt vergeleken met de normen en de doelen. Alleen als alle onderdelen goed zijn, voldoen we hieraan. Zo beoordeelt de provincie Drenthe volgens de landelijke methode of we de Drentse natuur behouden en verbeteren.

Vragen?

Heeft u vragen over het gebruik en toepassen van de werkwijze? Bekijk de Veelgestelde vragen bij de Werkwijze MonitoringDeze link opent in een nieuw tabblad

Staat uw vraag er niet bij of heeft u een andere vraag over monitoring, stuur dan een e-mail naar de helpdesk:helpdeskmonitoring@bij12.nl

Wilt u hierbij de volgende gegevens vermelden?

  • naam en organisatie
  • titel van de vraag
  • omschrijving van uw vraag
  • uw contactgegevens (telefoon en e-mailadres)

U krijgt binnen vijf dagen een antwoord. Als het beantwoorden van uw vraag meer tijd kost, laten wij u dit ook weten. In sommige gevallen zullen we misschien deskundigen moeten raadplegen waardoor het beantwoorden iets langer duurt.

Download

Businesscase – VHR Compleet – Samen op Pad

Download bestand Businesscase – VHR Compleet – Samen op Pad

Monitoring en Natuurinformatie - BIJ12 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6123

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.