De drie misverstanden omtrent de strijd van de indianen (2024)

Volgens Peter Cozzens bestaan er drie grote misconcepties met betrekking tot de strijd van de indianen om West-Amerika. Het is een tragisch verhaal, maar het werd tijd dat iemand de balans opmaakte.

door Zoë de Goede
De drie misverstanden omtrent de strijd van de indianen (1)

Peter Cozzens zat de afgelopen vier jaar met zijn neus in verklaringen van neven, schoonzonen en kleinkinderen van stamhoofden die de geschiedenis schreven. Hij beleefde de hele strijd van de indianen om West-Amerika opnieuw, was getuige van het visioen van Zittende Stier en las alles wat er te lezen valt over de moedige gevechten van Woest Paard. De oneindige vredesverdragen vol onmogelijke beloftes en getuigenissen van stamhoofden die naar Washington werden gehaald – zodat ze konden zien met hoeveel de blanken wel niet waren – passeerden zijn bureau. En hij schreef het allemaal op. Zo ontstond het eerste boek dat een gebalanceerd en objectief overzicht geeft van de strijd om West-Amerika.

“Veertig jaar geleden werd al een boek geschreven over deze oorlog,” vertelt Cozzens. “Bury My Heart at Wounded Knee (Begraaf mijn hart bij de bocht van de rivier) werd een bestseller die het schuldgevoel van de Amerikanen, dat in de jaren zeventig sowieso al floreerde, voedde.” Met zijn nieuwe boek De Aarde Huilt, wil Cozzens op een meer gebalanceerde manier verslag doen van de onmogelijke strijd van de indianen. “Het is en blijft een tragisch verhaal,” zegt hij. “Maar er bestaan enkele grote misconcepties rond deze strijd die ik aan de hand van dit boek voor eens en voor altijd uit de weg wil ruimen.”

De drie misverstanden omtrent de strijd van de indianen (3)

De eerste en grootste misconceptie is dat het leger de indianen wilde uitroeien. Daarnaast gaat men er over het algemeen van uit dat ook het beleid van de regering daarop ingesteld was, wat helemaal niet het geval was. Wat ze wilden, was de indianen civiliseren, volgens hen was dat de enige manier om het volk te redden. Ook trachtte de regering de indianen talloze keren tegemoet te komen met vredesverdragen en -overleg, maar ze deden beloftes die ze onmogelijk konden nakomen.

De derde misconceptie is dat de indianen als een geheel tegen de blanken vochten, ook dat is helemaal niet het geval. En dat was ook meteen de grootste fout van de indianen. Verschillende stammen bevochten elkaar continu, niet om politieke redenen, maar uit trots. Vechten was voor de indianen wat werken voor ons is. Je prestaties bepalen je positie in de maatschappij. Vechten tegen blanken deden ze echter met tegenzin, omdat ze blanken niet als geduchte tegenstanders beschouwden, werd een overwinning op een van hen ook niet als een prestatie gezien. De meeste indianen die tegen blanken vochten hadden geen politieke redenen, vechten tegen blanken deden ze alleen als het echt moest om hun territorium te verdedigen.

De drie misverstanden omtrent de strijd van de indianen (4)

Onderling hadden ze al talloze oorlogen uitgevochten toen de blanken aankwamen. De Crow, bijvoorbeeld, waren omringd door de Sioux en de Cheyenne, die al eeuwenlang hun aardsvijanden waren. Ze volgden dus de analogie ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ en ze werkten samen met de blanken om deze stammen te bevechten. Ook de Shoshone werkten mee met de blanken, mede omdat ze wisten dat dit hun beste kans was om hun vijanden te verslaan. Maar ook omdat ze inzagen dat ze geen kans hadden tegen de blanken, die in hun ogen met ontelbaar veel waren.

Deze strategie legde hen geen windeieren, de Crow en de Shoshone kregen uitstekende reserveringslanden toegekend, terwijl het grootste deel van de indianen moet overleven op de slechtste gronden van de Verenigde Staten. “Zou het anders gelopen zijn als de indianen vanaf het begin hadden samengewerkt?” vraag ik me af. “Het hele proces zou misschien anders gelopen zijn,” antwoord Cozzens. “Misschien zou het langer geduurd hebben en zouden ze beter land hebben gekregen, maar vanaf het begin stond vast dat ze deze manier van leven niet vol hadden kunnen houden. Door hun nomadische levensstijl hadden ze veel grond nodig, maar ze waren slechts met 200.000 (ongeveer). Toen woonden ten oosten van de Mississipi 36 miljoen blanke Amerikanen, twee miljoen daarvan waren al naar het westen getrokken. Daar konden de indianen simpelweg niet tegenop.

Het boek is te koop in de plaatselijke boekhandel en online.

De booktalk is een maandelijkse rubriek waarin boeken die pas uitkwamen in Nederland besproken worden en schrijvers hun zegje kunnen doen. Heb jij een boekentip? Mail dan naar zoe.degoede@fox.com.

Meer van National Geographic

De drie misverstanden omtrent de strijd van de indianen (5)

Geschiedenis

Het grootste mysterie van Peru: de NazcalijnenDe oorsprong van sterrenbeelden en horoscopenDe vondsten van Mary Anning aan de Jurrassic CoastZo hielden de Romeinen zichzelf schoon

Advertentie - Lees hieronder verder

Egyptische schrijvers kregen klachten door werkWie was Amelia Earheart?De ochtendroutine van Beethoven en Aletta JacobsVikingen hadden gaatjes én tandartsbehandelingen
De Tempel van Esna is in oude glorie hersteldWat aten mensen in de Middeleeuwen? Hoe ging men vroeger om met menstruatie?Welke Hanzesteden vind je in Nederland en België?

Advertentie - Lees hieronder verder

De drie misverstanden omtrent de strijd van de indianen (2024)
Top Articles
BBC Children in Need 2023
The children as young as 10 being groomed into county lines drug gangs
Hotels Near 6491 Peachtree Industrial Blvd
Encore Atlanta Cheer Competition
Knoxville Tennessee White Pages
What spices do Germans cook with?
Linkvertise Bypass 2023
Top Financial Advisors in the U.S.
Unlocking the Enigmatic Tonicamille: A Journey from Small Town to Social Media Stardom
Decaying Brackenhide Blanket
Xm Tennis Channel
2024 U-Haul ® Truck Rental Review
Guidewheel lands $9M Series A-1 for SaaS that boosts manufacturing and trims carbon emissions | TechCrunch
Kitty Piggy Ssbbw
Patrick Bateman Notebook
1-833-955-4522
Bing Chilling Words Romanized
Gentle Dental Northpointe
Orange Pill 44 291
Tu Pulga Online Utah
Is Windbound Multiplayer
Www.dunkinbaskinrunsonyou.con
Marion City Wide Garage Sale 2023
Craigslistodessa
Nesb Routing Number
Busted Mugshots Paducah Ky
Cable Cove Whale Watching
R Baldurs Gate 3
Aes Salt Lake City Showdown
TJ Maxx‘s Top 12 Competitors: An Expert Analysis - Marketing Scoop
Dell 22 FHD-Computermonitor – E2222H | Dell Deutschland
Town South Swim Club
Ipcam Telegram Group
Rush County Busted Newspaper
Pixel Combat Unblocked
Chadrad Swap Shop
Memberweb Bw
Diana Lolalytics
Personalised Handmade 50th, 60th, 70th, 80th Birthday Card, Sister, Mum, Friend | eBay
Tsbarbiespanishxxl
Directions To The Closest Auto Parts Store
Thor Majestic 23A Floor Plan
Craigslist Farm And Garden Reading Pa
Cocorahs South Dakota
Cuckold Gonewildaudio
What is a lifetime maximum benefit? | healthinsurance.org
Tito Jackson, member of beloved pop group the Jackson 5, dies at 70
116 Cubic Inches To Cc
Evil Dead Rise - Everything You Need To Know
F9 2385
Adams County 911 Live Incident
7 National Titles Forum
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6220

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.